De 4 natuurkwaliteiten

Kijkend naar de natuur kun je zien dat de natuur streeft naar balans. Als mens zijn we onderdeel van de natuur, en de dynamiek die de natuur laat zien zijn is ook zichtbaar in onszelf. Deze dynamiek is samen te pakken in een systeem, dat in vroegere tijden door Hippocrates is omschreven, de 4 natuurkwaliteiten. Het model bied de mogelijkheid om te kijken naar wie u bent, hoe u beweegt, reageert en waar uw kwaliteiten en valkuilen liggen. Niet met de bedoeling om u een etiket op te plakken, maar juist om te kijken naar wat er werkelijk gebeurt in de dynamiek van uw leven. Hierdoor krijgt u andere of meer inzicht in u zelf. En kunt u die inzichten gebruiken om meer vanuit uw eigen kracht en kwaliteiten te leven. De regie van uw leven in eigen handen nemen of houden. Gezond makende activiteiten te ontplooien. En zien wat er gebeurt als je fysieke klachten ontwikkelt, of klachten op emotioneel, mentaal of sociaal gebied. En het mooie is dat het basisprincipe zo ontzettend simpel is het tegelijkertijd zo veel inzicht geeft.

De 4 Natuurkwaliteiten die we in alles terug kunnen vinden zijn Koud, Warm, Droog en Vocht(ig), neer te zetten op 2 assen, Vocht-Droog en Warm-koud. Op de as Warm-Koud, zie je de zomers warmte tegen de winterse koude. De as Warm- Koud zegt iets over in actie komen, bewegen in afwisseling met rust, naar binnen keren. Door over deze as te bewegen kun je balans ervaren in rust en actie. De as Vocht-Droog laat de stromende rivieren tegen stromend woestijnzand zien. De as zegt  meer over balans in focus en ontspanning. 

De kwaliteiten laten tegengestelde kanten zien en hebben alleen maar positieve kanten. In de natuur zie je dat er continu over deze assen bewogen wordt. Na een beweging naar warm volgt een reactie naar koud en weer terug naar warm. De dag die start, de avond waarin je de rust zoekt…de week waarin je hard werkt en het weekend waarin je de rust zoekt…Het werk waarin je focust naar een einddoel, het weekend waarin je alles los laat en alleen doet waar je zin in hebt.

Dit systeem denken zet ik in in de praktijk. Het vormt een wezenlijk onderdeel van de intake en van het behandelplan. Met de inzichten die u opdoet kunt u zelf beoordelen of het behandelplan het gewenste effect heeft.